Prosecco – populiariausias putojantis itališkas vynas, gaminamas šiaurės rytų Italijoje (maždaug 50 kilometrų nuo Venecijos). Prosecco gaminamas Charmatmetodu (pirminė fermentacija vyksta didelėse talpose, kuriose suspaudžiamos vynuogės kartu su mielėmis ir cukrumi; antrinė fermentacija vyksta mažesnėse specialiai aukštam slėgiui pritaikytose talpose). Palyginimui, šampanas (champagne), cava (populiarus ispaniškas putojantis vynas), cremant (prancūziškas putojantis vynas pagamintas ne Šampanės regione) ir franciacorta (putojantis itališkas vynas iš Brescia provincijos Lombardijoje) gaminami tradiciniu metodu, kuomet antrinė fermentacija vyksta buteliuose.

Priklausomai nuo gamybos metodo skiriasi slėgis bei burbuliukų dydis skirtingai fermentuotuose gėrimuose, pavyzdžiui slėgis prosecco butelyje paprastai siekia apie 3 atmosferas, šampano – apie 5-6 atmosferas, o alaus – vos 1.5 atmosferos. Kuo didesnis slėgis gėrime, tuo mažesni burbuliukai ir tuo ilgiau jie laikosi taurėje.

Prosecco gaminamas iš mažiausiai 85% glerarūšies vynuogių (kitos leistinos vynuogės yra verdiso, pererabianchetta, pinot biancopinot grigiopinot nero ar chardonnay). Užrašas milessimato ant butelio reikštų, kad Jūsų prosecco pagamintas iš 100% glerarūšies vynuogių. Vynuogės dažniausiai yra renkamos rankomis, kadangi geriausiems putojantiems vynams gaminti skirtos vynuogės įprastai auga pietiniuose kalnų šlaituose, kur technika privažiuoti negali.

Prosecco skirstomas į tris tipus pagal likusio po fermentacijos cukraus kiekį gėrime:
brut (liet. briutas) 0–12 g/L;
extra dry (liet. ypač sausas) 12–17 g/L;
dry (liet. sausas) 17–32 g/L.

5 prosecco kokybės lygiai (nuo žemiausio iki aukščiausio)

Prosecco DOC: tai žemiausias leistinas ir mažiausiai reguliuojamas šio putojančio vyno kokybės lygis, gaminamas vienoje iš 9 provincijų Veneto ir Friuli-Venezia-Giulia regione (iš viso 556 komunos). Šiek tiek geriau yra vertinamas Prosecco DOC Treviso (95 komunos).
Colli Asolani DOCG: per upę tarp Conegliano ir Valdobiadenne miestų, prie Asolo miestelio ant kalnų šlaitų, auga puikios vynuogės iš kurių gaminamas prosecco, ženklinamas Colli Asolani DOCG žyme.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG: pagamintas iš vynuogių augančių mažesniame regione tarp Valdobbiadene ir Conegliano miestelių kalnuose.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG: putojantys vynai, pagaminti vienoje iš 43 rive Conegliano Valdobbiadene regione.
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG: labai mažas vos 107 hektarų ploto kalnuotas subregionas Valdobbiadene provincijoje.

Jeigu Jūsų prosecco gamintojas nerekomenduoja specifinės pateikimo temperatūros ar taurės, tuomet rinkitės tradicinę tulpės formos putojančio vyno taurę, kurioje patiekite 6 – 10 laipsnių celcijaus prosecco.

Mest turime Prosecco DOC, Prosecco DOC Treviso bei Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG vynų.