Ispaniška aštri chorizo dešra populiari visame pasaulyje. Tai beveik taip pat gerai žinomas produktas kaip ispaniški vynai ar sūriai. Mes Lietuvoje žinome tiesiog chorizo, tačiau Ispanijoje daugelis regionų turi savąją chorizo, kuri būdinga tik tam konkrečiam regionui ir yra pagaminta specifiniu būdu. Yra apie 50 visuotinai pripažintų šios dešros rūšių.

Chorizo dešra paprastai yra pagaminta iš kiaulienos pridedant tradicinės ispaniškos paprikos pimenton. Ši paprika gali būti tiek labai aštri (naudojant pimenton picante), tiek mažiau aštri (naudojant pimenton dulce). Astūrijoje populiari elnienons chorizo, kituose regionuose galime paragauti avienos, ožkos mėsos ar jautienos chorizo.

Chorizo dešra gali būti arba šviežia, arba brandinta. Šviežia dešra privalo būti iškepta arba išvirta prieš valgant, tuo tarpu brandinta dešra gali būti tiesiog supjaustoma ir valgoma iškart.

Šviežia chorizo dešra Lietuvoje sutinkama retai. Labai mažai kas moka ir gali pagaminti tradicinę šviežia ispanišką chorizo.

Dažniausiai Lietuvą pasiekia brandinta chorizo dešra. Brandinta dešra gaminama arba iš antros rūšies mėsos (isp. segunda), pirmos rūšies mėsos (isp. primera), ekstra rūšies kiaulienos (isp. extra). Mes vežame ir prekiaujame tik extra rūšies chorizo. Ji pagaminta iš apytiksliai 60% liesos kiaulienos, apie 30% lašinių bei dar 10% prieskonių ir priedų. Dešra yra brandinama 1-6 mėnesius priklausomai nuo receptūros, kai kuriuose regionuose chorizo papildomai rūkoma (pavyzdžiui, Leon regione).

Brandinta dešra gali būti skirtingų dydžių: (1) maždaug 1.5-2 kilogramų svorio apvalių dešros ritinių, kurie vėliau yra naudojami maisto patiekalų gamyboje juos sumalant, supjaustant peiliu arba pjaustykle, (2) maždaug 50 gramų svorio dešrelėmis, kurios vėliau yra kepamos konvekcinėje krosnyje arba ant griliaus ir patiekiamos kartu su bulvėmis skiltelėmis bei daržovėmis kaip pagrindinis patiekalas, (3) maždaug 15-20 gramų svorio dešrelėmis, kurios yra patiekiamos kaip užkandis.

UAB Eladus turi skirtingos kokybės bei kainų lygio chorizo dešros. Būtinai kreipkitės nurodytu elektroniniu paštu arba telefonu.